Poradna Emos LED žárovka Filament A60 4W E27 neutrální bílá

Autor: Registrovaný uživatel | Vloženo: 07.08.2022 000 00:06 | Témata: Poradna Emos LED žárovka Filament A60 4W E27 neutrální bílá

Registrovaný uživatel

Registrovaný uživatel

Jak je možné, že je u produktu uvedeno A++ a na fotce krabice je jasně vidět energetická třída E. Podobných případů je povážlivě hodně.

  • Libor Pařízek (svět-svítidel.cz).

    Libor Pařízek (svět-svítidel.cz).

    8. srpna 2022

    Dobrý den, "V průběhu září začala platit směrnice skrze nové energetické štítky. Povinně je musí mít nové světelné zdroje, momentálně se jedná hlavně o žárovky. Protože většina výrobců uvádí, že jejich svítidla nelze rozmontovat z důvodu designu, bezpečnosti, atd. → aktuálně nemusí mít nové energetické štítky.



    V nové energetické škále tříd již nenalezneme třídy A+++, A++, A+. Nově to jsou kvůli přehlednosti energetické třídy A až G. Aby Evropská unie motivovala výrobce ke zlepšování technologií, tak se výrazně zpřísnily podmínky pro posuzování. A tedy například světelný zdroj z energetickou třídou A++ nově spadá do třídy F či G, i když je vlastně tento zdroj pořád stejný a má stále stejné parametry.



    Staré energetické štítky a třídy jsou stále platné. Platí přechodné období 18 měsíců (do 28.2.2023) pro vyprodávání stávajícího zboží. Nový energetický štítek musí mít až světelný zdroj, který byl nově přiveden na trh po září 2021. Nebo ho může mít produkt, s kterým výrobce počítá i po datu 28.2.2023 (povinnost je na straně výrobce).



    Tedy může nastat situace, kdy si zákazník kupuje zboží, které bude mít na webu nový energetický štítek (výrobce produkt již zaregistroval do nové databáze), ale na krabičce bude starý energetický štítek. Je to v pořádku, platí to přechodné období 18 měsíců pro vyprodávání stávajícího zboží."

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Registrovaný uživatel

      9. srpna 2022 - Registrovaný uživatel

      Moc děkuji za vysvětlení.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.